Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
Χρόνος μελέτης : 2018- 2019
Χρόνος κατασκευής : 2018 – 2019
Μελέτη – Επίβλεψη : Ζαχαράκης Νικόλαος , Αρχιτέκτονας
Τοποθεσία : Ελλάδα, Ηράκλειο Κρήτης, Οδός Γερωνυμάκη, αρ. 24
Πελάτης: ΗΡΑ
Κατασκευή: Τετραόροφο κτήριο με υπόγειο

Η μελέτη του Βιτρούβιου  αφορά ένα ριζικά ανακαινιζόμενο τετραόροφο κτήριο με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 1400m2  στο κέντρο της πόλης σε πυκνό αστικό περιβάλλον όπου υπέστη αλλαγή χρήσης από συγκρότημα γραφείων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.   Στο κτήριο  που ανοικοδομήθηκε το 1977 αρχικά στεγαζόταν μαιευτική κλινική.

Έγινε στατική μελέτη και αποκατάσταση καθώς και προσθήκες για να μετατραπεί το κτήριο σε υπερσύγχρονο και παράλληλα φιλόξενο περιβάλλον, αξιοποιώντας στο έπακρο τα μικροκλιματικά στοιχεία της περιοχής.

Καθοριστικός παράγοντας για το σχεδιασμό της μονάδας ήταν η απαίτηση για πλήρη προσβασιμότητα ΑΜΕΑ  και η δημιουργία άνετου , φιλόξενου και οικείου περιβάλλοντος για διημέρευση των ενοίκων.

Πιο συγκεκριμένα έχει επιτευχθεί διαμπερής αερισμός και πλήρης φυσικός φωτισμός ακόμη και στην καρδιά του κελύφους μέσω των μεγάλων φυτεμένων φωταγωγών που φτάνουν εως και το υπόγειο. Οι όψεις ανανεώθηκαν πλήρως  ώστε να συμμετέχουν στη δυνατών περισσότερη αξιοποίηση των φυσικών κλιματικών συνθηκών δίνοντας μοντέρνο και παράλληλα διαχρονικό αποτέλεσμα.

Ο περιβάλλον χώρος της αυλής, του δώματος διαμορφώθηκαν κατάλληλα σε κήπους ώστε να υποδέχονται επισκέπτες και ενοίκους.

Share: